Orient House V

The living areas of this Long Island home, overlooking the tidal wetlands of Peconic Bay, were raised 10 feet above natural grade to expose these spaces to views over the water while also protecting them in the event of a storm surge. The land at the rear of the house was re-graded to a subtle slope so that the bedrooms too would be raised and protected while allowing direct access to the restored meadow.

Because of the use of a thick, insulated envelope, triple glazed windows and air-tight construction, the energy needs of the house are extremely low. This allows for the annual loads to be offset by a modest PV panel system, making this a ‘net-zero’ building.

Tags:
Concrete  Wood  Net-Zero  Long Island  Porch  Fireplace  Orient  Color  Steel  Swimming pool  Live  Landscape